Menu Menu
Responsive Menu Image Responsive Menu Clicked Image

Solar PV for business in Cheshire

Solar PV for business in Cheshire

20 year Return £88,000
Payback 7 years (13% return)
Cost £30,000 - £50,000
Bill Saving £1,800 p.a.
Income £2,600 p.a.
Carbon Offset 11,000 Kg p.a.
Feature

Return is calculated using combined bill savings and subsidy earnings. Bill savings are calculated using estimated energy usage and either the electricity price at the time of installation (19 March, 2015) or, for our heating products, the existing fuel type available to the property.

This specialist laser cutting and white metal bearing manufacturer was a very high user of electricity within their manufacturing process and the Managing Director wanted to both reduce his input costs, and lessen his environmental impact by becoming more sustainable. His Chairman recommended that he contact EnergyMyWay as we had previously installed a biomass heating system for his domestic property in Devon.

The Regional Director of EnergyMyWay met with the MD to understand his requirements and reviewed his current and forecast energy consumption and costs and was able to advise him of the cost savings and carbon offset potential of installing a Solar PV array.

The site had a prime south-facing roof space with its own electrical supply and we agreed this would be the best roof space to install the panels onto. We therefore completed a G59 application and submitted this to Electricity North West for permission to connect to the grid to determine the power generation that the local infrastructure would be capable of handling in the event of this power being exported. We negotiated on the customer’s behalf and obtained the permission to connect 29kW of DC capacity.

The roof had skylights and was also subjected to shading from a tree at either end of the building, so we ran a series of modelled scenarios which showed the potential generation, costs and benefits of panelling around the skylights, over the skylights and with and without shading. We agreed to maximise the potential array by panelling over some of the skylights and decided to trim the trees to minimise the shading effects. As the trees were protected by Tree Preservation Orders (TPO’s) we liaised with the local council on the customer’s behalf and submitted a planning application to sensitively trim back the trees which was approved prior to the installation.